Hívjon MOST! 06-70-418-0477

Karácsony időben :-)

A mézeskalácsot is el lehet készíteni előre.

Az idén is lekéssük a Karácsonyt, mint tavaly és a szokásos utolsó pillanatos kényszer megoldásokat választjuk, vagy az idén okosabbak leszünk és készülünk?

Cikkünkben szeretnénk ötleteket adni arra, hogy tehetjük könnyebbé az ünnepeket. Mert lehet úgy is Karácsonyozni, hogy nem csak a gond és a probléma van. Elvégre ez a Szeretet ünnepe!

Szerintünk érdemes már novemberben, december elején összeállítani a karácsonyi menüt és beszerezni hozzá azokat az összetevőket, amik elállnak, pl. a süteményekhez azt a rengeteg lisztet, cukrot, margarint, pudingport, diót, mákot, aszalt gyümölcsöket... vagy az ételekhez a rizst, tésztát, fűszereket, különleges alkotóelemeket. Akár egész télre célszerű -persze, ha eddig még nem tettük meg- betárazni krumpliból, hagymából, almából. Nem kell majd az utolsó pillanatban a legnagyobb tömegben sorban állni, cipekedni és nem utolsó sorban egyszerre kiadni a rá szánt összeget. Tervezéssel, előrelátással nem is lesz fárasztó, sőt még élvezetes is lehet a készülődés. Többször át is gondolhatjuk, változtathatunk ötleteinken, így biztosan elkerüljük a stresszt.

Amennyiben az a célunk, hogy egy meleg otthont teremtsünk családunknak, szeretteinknek sok finomsággal és meglepetésekkel, akkor nyissuk ki a szívünket és így készüljünk. Csempésszünk egy kis szeretetet azokba a mézes süteményekbe, melyeket szintén hamarabb el lehet készíteni, mert állás közben puhulnak meg. Kitalálhatunk muris kis formákat, különböző egyedi kis figurákat, nem mindig csak fenyőfát meg csillagokat. Érdemes és szórakoztatóbb is ezt valaki bizalmassal csinálni. Hívja át a barátnőjét vagy a szomszédasszonyt és készüljenek együtt.

A takarítási folyamatokat is érdemes tervezni és a tisztítószereket, mosószert, kozmetikumokat is vásároljuk meg előre. A nagytakarítást és ablakpucolást nem szenteste napján kell megcsinálni, akkor már a fadíszítés ideje van. A lakás dekorálására is hagyjunk 2-3 estét nagytakarítás után. Munkából hazaérve, feldíszíthetünk 1-1 szobát girlandokkal, természetes díszekkel, fenyőággal, tobozzal... Nem kell feltétlenül giccsesnek lennie, csak pár jelképes dolog, az adventi koszorún kívül. Néhány gyertya, esetleg égősor, fényfüzér, pár dísz. Ruhát is vásárolhatunk magunknak előre...sőt Szilveszterre is!

És persze, az ajándékok. Én személy szerint az ajándékokon már jóval előre gondolkozom. Úgy szoktam kitalálni, hogy mindenkinek veszek valamit, amit szeretne, vagy szüksége van rá, vagy csak simán hasznos, vagy szerintem tetszene neki (általában ajándékos webshopokról rendelek, és együtt veszem át a személyes átvételi ponton)... de mellette készítek is valamit, aminek örülne. Tele vannak a boltok kreatív dolgokkal, alapanyagokkal, egyszerű kézműves és bonyolultabb már-már órákat igénylő ötlet lehetőségekkel.

Mindig is szívesen készítettem saját kezűleg a meglepiket. Az egyik évben pl. vettem 2 méter sima fehér selyem anyagot. Felvágtam 6 darabra, beszegtem, egyenként kifeszítettem őket egy keretre és a hobbiboltban vásárolt selyemfestékekkel megfestettem. Nem kell hozzá nagy kézügyesség, egyszerű nonfiguratív görbe vonalak különböző színekkel...összeállt mindegyik a végére és még szépek is lettek kivasalva. Örültek a család nő tagjai, mindenkinek a kedvenc színeit használtam.

Egy másik évben gyertyát öntöttem és a gyertyatartókat is én csináltam hozzá. A férfiaknak egyszer kulcstartót készítettem...de ötlet mindig van és a neten is lehet vadászni... Valami időkitöltőre is gondolhatunk, valami közös programfélére. Mi lenne, ha idén meghittebb lenne ez az ünnep? Nem csak kibontjuk az ajándékokat, eszünk és túl vagyunk rajta. Válogassunk jó zenéket az alkalomra, vagy csináljunk előre slide showt a közös fotókból, amit kitehetünk majd a nagy TV-re, mert a nagyi nem látja tab-en.
Végre ráérhetünk egymásra, teremtsük meg hozzá a megfelelő légkört, hangulatot. Beszélgessünk, szeressük egymást!